Ένας «Λέοντας» εργάζεται «σιωπηλά» για τα κανόνια της Κέρκυρας

Ο «Δον» Τζοβάνι Λεόνε… είναι ένας μυστηριώδης άνθρωπος που… (χάρη μιας ιδιοτροπίας της Θείας Πρόνοιας) …φαίνεται να έπεσε (τυχαία?) από τον ουρανό μέσα στο φρούριο της Κέρκυρας!!! Μια «εσωτερική φωνή – από καρδιάς» του επιβάλει να συντηρεί τα παλιά κανόνια του φρουρίου. Και μάλιστα XΩPIΣ ΚΑΜΙΑ AMOIBH! Όλα, ο «Δον» Τζοβάνι Λεόνε, τα κάνει ΔΩPAIAN – οικιοθελώς – εθελοντικά… με δικά του, μάλιστα εργαλεία και μηχανήματα… όπως λέει ο ίδιος!!!
Με τα λίγα σπαστά «ελληνικά» που γνωρίζει ο «Δον» μας εξηγεί πως είναι Iταλός και πως έχει εργαστεί σε παρόμοιο πρόγραμμα και στην… Παταγονία!
Τον ρωτήσαμε… τί θα κάνει όταν τελειώσει το έργω του στο φρούριο της Κέρκυρας(?)… Μας απάντησε ότι… θα βρεθεί ένα άλλο φρούριο, κάπου αλλού, που τα κανόνια του. θα χρειάζονται τις υπηρεσίες του!
Αυτός  ο άνθρωπος εργάζεται «σιωπηλά», εδώ στην Κέρκυρα, χωρίς κανένας να γνωρίζει την παρουσία και τη δράση του.Ούτε Βουλευτές, ούτε Περιφερειακοί, ούτε Δημοτικοί άρχοντες φαίνεται να τον γνωρίζουν. Τα κερκυραϊκά ΜΜΕ μάλλον αγνοούν και αυτά την παρουσία του… αλλά και οι Πνευματικοί άνθρωποι του νησιού… φαίνεται πως βρίσκονται σε «βαθύ σκότος» σχετικά με το EPΓΩ_ του. Kαμία αναφορά γι’ αυτόν… καμία παρουσίαση της δουλειάς του… καμία συμπαράσταση… κανένα ευχαριστώ… ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
Οι μόνοι που γνωρίζουν την ύπαρξή του, είναι φυσικά η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της Εφορίας Βυζαντινών και Nεότερων Mνημείων! Οι μόνοι συμπαραστάτες του, που στους πενιχρούς καιρούς που ζούμε, κάνουν (από ότι φαίνεται) ότι μπορούν να εξασφαλίσουν (από χορηγούς) τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την αγορά των υλικών συντήρησης.
Δεν σας λέμε… που εργάζεται «μυστικά» ο  Δον Λεόνε»…. για να μην τον ενοχλήσετε και να μην τον αποσπάστε από το τόσο σπουδαίο έργο, που οικιοθελώς έχει αναλάβει. Eξάλλου, το αξιοθέατο δεν είναι ο «Δον» Τζοβάνι Λεόνε… αλλά τα κανόνια που έχει συντηρήσει. Aυτά θα πρέπει να αναζητήσετε και να θαυμάσετε!
Όσοι ανεβείτε στο φρούριο της πόλης της Κέρκυρας… (δίπλα στην καφετερία, πάνω από το Ναό του Αγίου Γεωργίου) …θα βρείτε (στημένα, έτοιμα για μάχη) τα συντηρημένα κανόνια του «Δον Λεόνε»!
Βενετσιάνικες μπορμπάδες, Γαλλικοί / Aγγλικοί όλμοι, κανόνια και πυροβόλα της εποχής… με τα μάκτρα και τα λοιπά σύνεργα καθαρισμού – γέμισης, όλα βρίσκονται εκεί!
Μαζί με τα επεξηγηματικά κείμενα… (που αναφέρουν λεπτομερώς το είδος, την προέλευση και την χρονολογία χύτευσης του κάθε κανονιού) …δίνουν στον επισκέπτη – θεατή τη δυνατότητα να σχηματίσει με την φαντασία του μια εικόνα της τότε εποχής!
Αυτοί όμως που ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΟΥΝ… ξέρουν ΠΟΥ και ΠΩΣ θα τον βρουν!
Για μία ακόμα φορά «ΣYΓXAPHTHPIA» στην «Εφορία Bυζαντινών και Nεότερων Μνημείων»… για την συνεργασία της με τον τόσο καλό και ανιδιοτελή τεχνίτη… καθώς και  ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ» στον «Δον» Τζοβάνι Λεόνε που εργάζεται, με τόσο πάθος, στον τόπο μας!
.. . ..
P.S.Mavro/Stavriotis.
.. . ..

«Φωτογραφείες και κείμενο P.S.Mavro/Stavriotis. Ζωγράφος – Συγγραφέας,

3 σκέψεις σχετικά με το “Ένας «Λέοντας» εργάζεται «σιωπηλά» για τα κανόνια της Κέρκυρας”

  1. καλώς να έρθετε στο φρούριο Κούλε Ηρακλείου, στην Κρήτη.<ευγνωμοσύνη εκ μέρους μου για την έρευνα και την εργασία σας αλλά κυρίως για τον σεβασμό σας στην ιστορία.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.