Έργα δύναμης- εμπειρίες ψυχής!
Η εικαστικός Πηνελόπη Βολτέρρα μοιάζει να καταθέτει στα έργα της, «εμπειρίες ψυχής»! Eικόνες Δύναμης, από πολλά χρόνια (απόκρυφες- ξεχασμένες) καταχωνιασμένες επίτηδες σε καλά κρυμμένα Κοσμικά «συρτάρια». Η ζωγράφος ψαχουλεύει τα «συρτάρια» της και ανασύρει από αυτά επιλεκτικά «κομμάτια» ζωής- αλήθεια ποιας ζωής… Της εδώ ή της εκεί; Όσοι είναι τυχεροί και βλέπουν αυτά τα «κομμάτια», αναθυμούνται και αυτοί, δικά τους κρυμμένα «κομμάτια», τα οποία, με τη σειρά τους, τα ανασύρουν και αυτά από τη λήθη.
Αυτό είναι το όφελος από την εικαστική εργασία της Πηνελόπης Βολτέρρα. Δύσκολο το έργο της γιατί, για τους πολλούς, είναι ευκολότερο το να μη «θυμηθούν». Δύσκολο αλλά όμορφο και ωφέλιμο! Φυσικά ούτε λόγος για την αναμφισβήτητη ικανότητα της, στο χρώμα, στο σχέδιο και στη σύνθεση. Η Πηνελόπη Βολτέρρα είναι «Διδάσκαλος» σε αυτά! Όσο για την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, με το χρωστήρα και τα σχήματα της παλαιότερα ή με τα γλυπτά και τους όγκους αυτή τη φορά, πράγματι είναι ατμόσφαιρα «Αγγελική»!
Αυτά, είχα την τύχη βλέποντας έργα της να τα διαισθανθώ παλαιότερα. Αλλά η επιβεβαίωσή όλων, έρχεται τώρα. Βλέποντας αυτά τα Νέα- αλλά Παλαιά για εμένα Αρχέτυπα- γλυπτά έργα της Πηνελόπης Βολτέρρα, πάλι την ίδια διαπίστωση κάνω!
Επιτρέψτε μου να καταγράψω αυτό που αισθάνομαι κάπως «αλληγορικά και ποιητικά»… Η συγκεκριμένη καλλιτέχνης είναι μια «αρχαία ψυχή» που μετά από μακροχρόνια σπουδή της, πάνω στο σχήμα, το χρώμα και την σύνθεση, αλλά και μετά από σοβαρή μελέτη των υλικών έκφρασης που χρησιμοποιεί, επιλέγει να εμπλακεί σε «μάχη», σε υλικό πεδίο. Μετά από την όποια διείσδυσή της στους Ακκασικούς χώρους, μετά από μυστικές σπουδές και ύστερα από ανέκφραστες μυστηριακές τελετουργίες που της δίνουν υψηλές αισθητικές μυήσεις, αναδύεται και πάλι στο ΕΔΩ, επιστρέφοντας από τον Πλατωνικό Κόσμο των Ιδεών και των Προτύπων!
Γυρνώντας η καλλιτέχνης από την ονειρική Ατλάντια Πολιτεία, όπου, ως Ιάσονας- Αργοναύτης είχε επισκεφτεί και όπου, ως Θησέας- μαθητής θήτευσε, και αφού δραπέτευσε από τον Κοσμικό Λαβύρινθο, όπου βασίλευε το Τέρας της Λήθης, εμφανίζεται και πάλι ΕΔΩ! Αυτή τη φορά ως Ηρακλής, έτοιμη ως καλλιτέχνης- ιέρεια να τελέσει Άθλους! «Αυτό» που φέρνει μαζί της από ΕΚΕΙ που πήγε, είναι ό, τι βιωματικά κέρδισε, ό, τι έκλεψε, ή ό, τι της χαρίστηκε. «Αυτό» θέλει να το υλοποιήσει να το μορφοποίησει και να το κοινοποιήσει ΕΔΩ.
Η Γνώση που δεν κοινοποιείται «καίει» αυτόν που την ιδιοποιείται ή την κρύβει.
Η Πηνελόπη Βολτέρρα κατασκευάζει ένα φανερό υλικό Ναό όπου μέσα σε αυτόν ιερουργεί- τοποθετεί μορφές, όγκους, φόρμες, χρησιμοποιώντας ματιέρες και τονικότητες. Με οικείους σε αυτήν συμβολισμούς επιχειρεί να αφηγηθεί στους επισκέπτες- προσκυνητές τον μύθο της Γένεσης και της Δημιουργίας των Κόσμων- όχι μόνο όπως αυτή τον κατανοεί, αλλά και όπως της επιτρέπεται να αποκαλύψει. Μέσα σε αυτόν τον υλικό εικαστικό Ναό τα ανεκδιήγητα, τα ανέκφραστα, τα άυλα και τα αφανή γίνονται διήγηση, εκφράζονται, υλοποιούνται και μορφοποιούνται με την Τέχνη της Πηνελόπης Βολτέρρα.
Αυτά εκλαμβάνω και αυτά καταγράφω! Δεν είναι απαραίτητο ως καλλιτέχνης η Πηνελόπη Βολτέρρα να ερμηνεύσει η ίδια το έργο της. Ούτε είναι απαραίτητο να συμφωνεί με αυτά που εγώ διαισθάνομαι, βλέπω και κατανοώ. Άλλωστε αυτό είναι η μαγεία της Τέχνης. Ο δημιουργός καλλιτέχνης δημιουργεί αισθητικούς- νοητικούς κόσμους… Και ο φιλότεχνος παρατηρητής, ανάλογα την οπτική του, εκλαμβάνει αυτό που μπορεί και αυτό που θέλει. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι με αυτό το σημείωμά μου κατανόησα και ερμήνευσα το έργο της Πηνελόπης Βολτέρρα. Θέλησα όμως να μοιραστώ μαζί της και μαζί σας αυτές τις σκέψεις μου, δείχνοντας την δική μου οπτική.
Κυρία Πηνελόπη Βολτέρρα, σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που, με το πρόσφατο εικαστικό έργο σας, με μυήσατε στον Κόσμο σας, μου χαρίσατε ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ και με βάλατε ξανά σε παλιούς δρόμους σκέψης…
Ps.Mavro/Stavriotis – ζωγράφος.
Ο Μιχαήλ Άγγελος Βραδής και η καλλιτεχνική επιτροπή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής της Πηνελόπης Βολτέρρα.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19:00.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Νοεμβρίου 2015.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.